|
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρα, ο κ. Ντάουνερ έκανε αναλυτική παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης των συνομιλιών και των θέσεων των δύο πλευρών, καθώς και των προοπτικών των διαπραγματεύσεων. Συζητήθηκαν, επίσης, τα επόμενα βήματα και οι πρόσφατες προτάσεις του Κύπριου Προέδρου, Δ. Χριστόφια, που σκοπό έχουν να δώσουν νέα δυναμική στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΓΓ χαρακτήρισε «σημαντική» τη διατήρηση επαφής με τις κυβερνήσεις των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας, και είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη ήταν πολύ κοντά με την ελληνική θέση καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Ντάουνερ χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσες τις ιδέες του κ. Χριστόφια για διεθνή διάσκεψη, είπε, ωστόσο, ότι ακόμα δεν έχει συζητηθεί το θέμα με τον ΓΓ του ΟΗΕ και ότι οπωσδήποτε θα βοηθούσε να έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος στις εσωτερικές πτυχές, όπως το περιουσιακό, πριν από τη σύγκληση διάσκεψης.
Ο αν. υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι, με τις προτάσεις αυτές, η ελληνοκυπριακή πλευρά και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ένα βήμα μπροστά, επί της ουσίας και όχι με όρους επικοινωνιακούς, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή του στην επίτευξη λύσης, όπως αυτή ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις των ΗΕ και τις συμφωνίες μεταξύ των ηγετών. Για άλλη μια φορά υπογραμμίστηκε η σημασία επίτευξης μιας λύσης «κυπριακής», που θα προέρχεται από τους Κύπριους και για τους Κύπριους και μιας λύσης «ευρωπαϊκής», που θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και θα σέβεται το κοινοτικό κεκτημένο.
Είναι προφανές, επισήμανε ο κ. Δελαβέκουρας, ότι οι προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια, και ειδικά η πρόταση για ταυτόχρονη συζήτηση του περιουσιακού με το εδαφικό και το ζήτημα των εποίκων, συνιστά αυτονόητη εξέλιξη, εφόσον πράγματι υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές για ταχεία πρόοδο των διαπραγματεύσεων, καθώς αυτά τα θέματα είναι αλληλένδετα.
Καθοριστική σημασία για την πορεία των διαπραγματεύσεων, πιστεύει η Αθήνα, τελικά δεν έχει η ανακοίνωση ημερομηνιών και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων, αλλά η ουσιαστική και εποικοδομητική συμμετοχή στη διαδικασία του ΟΗΕ. Ο ρόλος της Τουρκίας, εν προκειμένω, είναι καθοριστικός, στο μέτρο που μπορεί να δώσει αποφασιστική ώθηση στις διαπραγματεύσεις, ανταποκρινόμενη θετικά στις προτάσεις Χριστόφια, κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου