Σελίδες

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

De facto αναγνώριση του Κοσόβου από τον ΑΝΥΠΕΞ Δ.Δρούτσα





ImageEπίσκεψη στην Πρίστινα πραγματοποίησε σήμερα ο ΑΝΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας. Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στο Κόσοβο και σημαίνει ένα είδος de facto αναγνώρισης έστω και "πασπαλισμένη" με καλά λόγια για τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς. Ο Δ.Δρούτσας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι και τον πρόεδρο, Φατμίρ Σεϊντίου.

«Ειδικότερα, η Ελλάδα», συμπλήρωσε ο κ. Δρούτσας, «με την Πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης το 2003, αλλά και την "Ατζέντα 2014" έδωσε νέο δυναμισμό στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων».

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός νέου διαλόγου με τη Σερβία, κατέστησε σαφές ότι μετά την ξεκάθαρη γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που νομιμοποιεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο διάλογος θα μπορούσε ενδεχομένως να αφορά ζητήματα δύο γειτονικών κρατών, αλλά όχι και το καθεστώς του Κοσόβου.

Ερωτηθείς ο κ. Δρούτσας για το θέμα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ ανέφερε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, θέλουμε να δούμε λύση. Κάναμε βήματα και ανταποκριθήκαμε στις απευθείας επαφές των δύο πρωθυπουργών, του κ. Παπανδρέου και του κ. Γκρουέφσκι. Προσκαλούμε τα Σκόπια να επιδείξουν το ίδιο ανοιχτό πνεύμα, να δεχθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ώστε να δούμε πολύ σύντομα ολόκληρη την περιοχή να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σήμερα αργά το απόγευμα, ο κ. Δρούτσας θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της ελληνικής δύναμης στο Κόσοβο (ΕΛΔΥΚΟ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου