Σελίδες

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου, Όλα τα είχαμε, αυτό μας έλειπε, μια ακόμα τεχνητή ασθένεια

Έντεκα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου ή και σε άλλο παρεμφερή ιό, που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, εντόπισαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ), δύο περιστατικά έχουν επιβεβαιωθεί ενώ σε  άλλα εννέα περιπτώσεις ασθενών αναμένεται το αποτέλεσμα και των μοριακών εξετάσεων.

Επισημαίνεται, ωστόσο, αρμοδίως ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικό νόσημα. Αυτό σημαίνει  ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μόνο με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο.

Τι είναι η εγκεφαλίτιδα

Πρόκειται για μία ιογενή πάθηση του εγκεφάλου. Ένας ιός, στην προκειμένη περίπτωση ο ιός του Δυτικού Νείλου, εισέρχεται κατευθείαν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προσβάλλει τον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό και προκαλεί φλεγμονή του εγκεφάλου. Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι έντονος πονοκέφαλος, επίμονος πυρετός και σύγχυση, ζάλη, υπνηλία.

Πολλοί ασθενείς, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, εμφανίζουν ήπια συμπτώματα όπως πυρετός και μυϊκοί πόνοι, ενώ ορισμένοι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.
Εν τούτοις, ελάχιστο ποσοστό, που κυμαίνεται στο 1% και αφορά κυρίως ηλικιωμένους που είναι και η πλέον ευπαθής ομάδα, εμφανίζουν επιπλοκές όπως μηνιγγίτιδα.

Οδηγίες από το υπουργείο Υγείας

Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές έχουν δώσει εντολή στις κατά τόπους Νομαρχίες της Βορείου Ελλάδας να προχωρήσουν στη διενέργεια έκτακτων ψεκασμών (προγραμμάτων κωνοποκτονίας) πέραν αυτών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί κατά περιοχή.

Επίσης, το ΚΕΛΠΝΟ συνιστά τη λήψη μιας σειράς ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών. Ειδικότερα, τονίζεται ότι για την προστασία του σώματος πρέπει να χρησιμοποιούνται εντομοαπωθητικά σκευάσματα αλλά και να επιλέγονται ρούχα που να καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια, πχ με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου