Σελίδες

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Ποιοι κρύβονται πίσω από τη «Σέχτα Επαναστατών» (πηγή: kathimerini.gr)


Στοιχεία από το κείμενο της προκήρυξης φωτίζουν πτυχές της ταυτότητας των τρομοκρατών

Το προφίλ των τρομοκρατών της «Σέχτας Επαναστατών» σκιαγραφούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής αναλύοντας το περιεχόμενο της τέταρτης προκήρυξης της οργάνωσης, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια. Στελέχη των διωκτικών αρχών επισημαίνουν ότι στο κείμενο υπάρχουν αναφορές που φωτίζουν πτυχές της ταυτότητας των τρομοκρατών και οδηγούν την έρευνα σε συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Οι συντάκτεςΗ προκήρυξη, υπό τον τίτλο «η Σέχτα οπλίζεται ξανά», εκτιμάται ότι έχει συνταχθεί από δύο ή τρία άτομα σχετικά νεαρής ηλικίας. Λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούν χαρακτηρίζονται «κλειδιά» από τους αναλυτές, καθώς προδίδουν τις πηγές «έμπνευσής» τους. Χρησιμοποιούν για παράδειγμα τη φράση «έφοδος στον ουρανό», που παραπέμπει στους Γερμανούς τρομοκράτες Μπάαντερ - Μάινχοφ και εμφανίζεται ως τίτλος σε βίντεο με αποσπάσματα επεισοδίων του Δεκεμβρίου του 2008 και την απολογία του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Η προκήρυξη καταδεικνύει, σύμφωνα με τους αναλυτές, την ένδεια ιδεολογικού υπόβαθρου των συντακτών. Η συγκεκριμένη αδυναμία ερμηνεύει την απουσία αναφορών στην τρέχουσα συγκυρία, όπως συνηθίζεται από τρομοκράτες. Ο συντάκτης απαλλάσσεται από την «υποχρέωση», επικαλούμενος ότι «δεν έχουμε δανειστεί τίποτα από τον κόσμο σας για να νιώσουμε ότι το χάνουμε», καθώς και ότι «ένας κόσμος που διαμαρτύρεται (...) μέσα στο σύστημα, μας είναι αδιάφορος».
Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής εντοπίζουν αντιφάσεις στο ίδιο το κείμενο και διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα της οργάνωσης. Ενώ τα μέλη της «Σέχτας» γράφουν ότι «ένας αντάρτης πόλης δεν είναι ένας ψυχρός εκτελεστής», λίγες γραμμές πιο πάνω απειλούν ότι «η Σέχτα Επαναστατών δεν θα αφήσει ούτε ένα χιλιοστό ασφαλούς εδάφους στη ζωή σας».
Επαληθεύεται ότι τα μέλη της οργάνωσης μοιάζουν να αντιμετωπίζουν ως αυτοσκοπό την τρομοκρατική δράση: «Το ταξίδι προς την απελευθέρωση αξίζει την κάθε του στιγμή», γράφουν και επανέρχονται σε άλλο σημείο υποστηρίζοντας ότι «στις διαδικασίες που προωθούν την ένοπλη πάλη κερδίζουμε στιγμές απελευθερωμένου χρόνου».
Πρόκειται για σημείο διαφοροποίησης από τον «Επαναστατικό Αγώνα». Σε επιστολή τους μέσα από τη φυλακή, τα προφυλακισμένα μέλη της οργάνωσης Νίκος Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα και Κώστας Γουρνάς έγραφαν ότι «οι αντικειμενικές συνθήκες είναι πλέον ιδανικές. Ας διαμορφώσουμε τις υποκειμενικές για να επιχειρήσουμε την επανάσταση».
Δεκέμβριος 2008Στελέχη της Κατεχάκη χαρακτηρίζουν τη «Σέχτα» αμιγώς μηδενιστική οργάνωση και υποστηρίζουν ότι τα μέλη της ενεργούν ως τιμωροί και όχι ως αντάρτες πόλεων. Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 αποτελούν σημείο αναφοράς, ωστόσο, οι επιτελείς του υπουργείου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «κάποιο μεγαλύτερης ηλικίας άτομο τους συμβουλεύει και κατευθύνει τη δράση της». Προς ενίσχυση των ισχυρισμών τους, επικαλούνται την επιλογή να δολοφονήσουν τον υπαρχιφύλακα Νεκτάριο Σάββα, φρουρό της Σοφίας Κυριακίδου, η οποία υπήρξε μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του ΕΛΑ.
Σε όλα τα κείμενα είναι εμφανής η εμμονή του συντάκτη με τον χώρο των ΜΜΕ. Στο πλέον πρόσφατο αποκαλύπτει ότι παρακολουθεί με συνέπεια επαγγελματία τα Μέσα της ηλεκτρονικής –κυρίως– δημοσιογραφίας. Αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι γι’ αυτό ίσως να «ευθύνεται κάποια τραυματική εμπειρία του συντάκτη από τον χώρο των ΜΜΕ».
Το στοιχείο αξιολογείται από κοινού με τη διαπίστωση στελέχους του υπουργείου ότι «τα μέλη της οργάνωσης δεν θέλησαν να προπαγανδίσουν κάτι παρά εξέφρασαν προσωποποιημένο μίσος εναντίον του δημοσιογράφου». Στην προκήρυξη γράφουν ότι «η επίθεση δεν στηρίχθηκε σε προπαγανδιστικούς λόγους, αλλά στην απόφαση να τερματίσουμε την άθλια καριέρα αυτού του τύπου». Αξιολογούνται, τέλος, αναφορές σχετικά με την εκπαίδευση των μελών της οργάνωσης και για την ύπαρξη δικτύου που εξασφάλιζε τη «συνειδητή αεργία» τους.
Ο αστυνομικός ελέγχθηκε από... «αγνώστους»Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο αστυνομικός που φρουρούσε τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια παραδέχθηκε ότι υπεβλήθη σε... έλεγχο(!) από τους τρομοκράτες της «Σέχτας Επαναστατών». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο 40χρονος, καταθέτοντας ενώπιον των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής, στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, δήλωσε ότι στο διάστημα που προηγήθηκε της δολοφονίας του 37χρονου δημοσιογράφου, δύο άτομα με πολιτικά τον σταμάτησαν κοντά στο σπίτι του Γκιόλια στην Ηλιούπολη και δηλώνοντας αστυνομικοί του ζήτησαν τα στοιχεία του. Ο αστυνομικός, όπως φέρεται να ομολογεί στην κατάθεσή του, δεν υποψιάστηκε την πραγματική ταυτότητά τους, ούτε έφερε αντίρρηση σε όσα του ζήτησαν. Η αποκάλυψη, πέραν βεβαίως της αυθόρμητης απορίας που γεννά για την υπηρεσιακή του επάρκεια, αποτελεί και ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των αστυνομικών, στην έρευνά τους για την αποκάλυψη της ταυτότητας των μελών της «Σέχτας». Κι αυτό διότι, εάν πράγματι πρόκειται για τρομοκράτες, ο αστυνομικός ενδεχομένως να μπορέσει να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά τους και όσα διημείφθησαν μεταξύ τους. Υπενθυμίζεται ότι ο ένας από τους δύο φρουρούς είχε διατεθεί στη φρουρά του προέδρου του Αρείου Πάγου και εν αγνοία του αρχηγείου παρείχε υπηρεσίες φρούρησης στον Σωκράτη Γκιόλια. Ο ίδιος δικαιολογήθηκε επικαλούμενος φιλική σχέση με τον δημοσιογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου